Lb. romana Lb. engleza              

Pentru cupluri


“Uneori cand stam intinsi unul langa altul, ma uit la ea si ma simt ametit de realizarea ca iata aici este o alta persoana distincta de mine, care are amintiri, origini, ganduri si sentimente diferite de ale mele. Acea tensiune dintre familiaritate si mister imbina ceva puternic intre noi. Chiar daca unul isi construieste o viata impreuna bazata pe incredere, atentie si suport reciproc, cred ca este important ca partenerul sa continue sa surprinda.” - Barack Obama 1996


Cum să obții cel mai mult din terapia de cuplu

Te afli într-una din situațiile în care experimentezi distanță, contact și deschidere scăzute față de partener, o viață sexuală nesatisfăcătoare sau poate furie foarte mare expimată prin comportamente agresive, te cerți des sau nu mai vorbești deloc partenerului?

Acestea ar fi doar câteva din lucrurile ineficiente pe care partenerii unui cuplu le fac unul altuia și toate reprezintă un mod de protecție pentru persoana respectivă. Aproape întotdeauna, sub aceste lucruri ineficiente pe care cuplurile le fac, se află sentimente de teamă, durere, neajutorare, lipsă de speranță, sentimente de nesiguranță sau inadecvare iar ceea ce creierul nostru emoțional (sistemul limbic) vrea, este alinare imediată prin strigăt, urlet, criticat, închidere în interior, arătarea cu degetul.

Cercetările din neuroștiință privind funcționarea creierului aduc în lumină faptul că ceea ce este statistic “normal” sub stress este răspunsul ineficient al cuplului. Ceea ce este anormal sau excepțional este că sub stress să reusești să fii eficient în răspunsul tău. Ader și eu la ceea ce Peter Pearson spunea, că “Lucrez cu persoane normale care aspiră să devină excepționale”.

De multe ori cuplurile nu știu la ce să se aștepte din procesul de terapiei de cuplu sau dacă terapeutul are expectații de la ele.

Consider că rolul meu principal este acela de a vă ajuta să găsiți feluri diferite de a răspunde unul altuia fără ca prin aceasta să atacați valori adânci personale.

Rolul vostru este acela de a vă crea obiectivul personal pentru care sunteți în terapie. Eu vă voi ajuta să atingeți acest obiectiv. Dacă fiecare își aduce contribuția de 50% împreună putem obține succesul dorit.

Te invit să revizuiești acest material periodic pentru a căuta noi înțelesuri pentru tine și a beneficia de mai mult.

“ Oamenii nu sunt nascuti o data pt totdeauna in ziua in care mama lor le da nastere ci viata ii obliga continuu sa renasca din nou.”-G. G. Marquez


Adapted from How to Get the Most from Couples Therapy by Ellyn Bader, Ph. D. and Peter Pearson, Ph. D., from www.CouplesInstitute.com and Russell Wilkie, MFT. Www.russellwilkie.com