Lb. romana Lb. engleza              

Cerințe pentru a fi eficient în terapia de cuplu


  • Fă-ți un plan cu privire la obiectivul tău în terapie. Reflectează la pașii necesari pe care îi ai de făcut și cum se potrivește aceasta cu viziunea ta despre tipul de relație pe care vrei să îl creezi sau tipul de partener care dorești să fii.

Un pattern adesea neproductiv este acela de a începe ședințele de terapie cu orice problemă care este atunci în mintea ta sau cu cel mai recent conflict. De exemplu, discutarea conflictelor sau a certurilor fără a avea o idee despre ce dorești să înveți sau să schimbi este adesea neproductivă căci nu face decât să reîntărească tipare vechi și chiar să re-traumatizeze.

  • Acordă-ți suficient timp. Crearea unei relații înfloritoare pur și simplu necesită timp. Îți ia timp să experimentezi, să planifici, să practici ceea ce înveți. Îți ia timp să înveți să rezolvi conflictele și să creezi intimitatea pe care ți-o dorești.
  • Dă drumul confortului emoțional. Terapia implică experimentare, asumarea unor riscuri ceea ce poate fi înfricoșător. De exemplu, dacă ai tendința să te impui, atunci vei avea nevoie să te oprești, să asculți, să fii curios și nu intruziv.
  • Fii conștient, prezent. Ai nevoie să investești energie în a fi conștient de realitatea prezentă. Aceasta pentru că tendința este să repeți tiparele vechi, mai ales atunci când te afli sub stres. De exemplu, e ușor să te înfurii și să strigi atunci când auzi că partenerul îți spune ceva care pentru tine sună acuzator. Necesită efort și energie considerabilă să îți păstrezi calmul și să fii curios cu privire la sentimentele și gândurile partenerului luând în considerare în același timp ceea ce simți tu în interior sau gândești.
  • Confruntă-te pe tine însuți în loc de a te focusa pe confruntarea partenerului. De multe ori petrecem prea mult timp în legătură cu ce face sau nu face partenerul. Devenim critici, ne plângem, devenim pasivi-agresivi, punem presiune asupra celuilalt. Aceste lucruri creează și mai mult conflict. Acceptă că și tu ca și partenerul tău sunteți limitați în abilitățile voastre de a răspunde unul altuia. Uită-te în interiorul tău și vezi ce poți să faci pentru a deveni un partener mai eficient, cum aspiri tu să fii.